Artikel Horst Online

Artikel Horst Online

‘Je kunt toch niets meer!’

Met deze woorden werd Koen Versleijen uit Horst in 2020 afgekeurd door het UWV. Door het Syndroom van Usher wordt Koen (32 jaar) blind en misschien doof. Het progressieve en niet te genezen syndroom is relatief onbekend. In Nederland zijn er slechts 600 tot 1000 mensen met dit syndroom. De oorzaak bij Koen? Pure pech. ‘Mijn ouders hebben allebei een mutatie in een gen en dat is er bij mij uitgekomen’. Het is dus erfelijk maar Koen is de eerste in de familie die het heeft. De kans dat hij het syndroom doorgeeft aan dochtertje Jet (2 jaar) is zeer minimaal.  

Koen was altijd werkzaam in de zorg. Eerst in de gehandicaptenzorg en daarna de ouderenzorg. ‘Ik ging van zorgverlener naar zorgontvanger’. Hij ontving de laatste jaren heel veel zorg van Koninklijke Visio (organisatie die blinden en slechtzienden ondersteunt) en het Vincent van Gogh instituut. Hiermee kwam hij in aanraking na een zware depressie in 2021.  

 

De tegenslagen hebben zich de laatste jaren opgestapeld voor Koen maar inmiddels is de weg omhoog ruimschoots ingezet. ‘In 2020 werd ik afgekeurd omdat ik toch niets meer zou kunnen volgens het UWV. Daar zit je dan. Op je 30e afgekeurd.’ Die woorden van het UWV zijn altijd door zijn hoofd blijven spoken en inmiddels bewijst Koen dat de woorden uiteraard niet kloppen. Hij heeft sinds november 2022 zijn eigen onderneming. Koen geeft lezingen en presentaties voor verenigingen, bedrijven, scholen en voor iedereen die het horen wil. ‘De reacties zijn overweldigend en dat motiveert me enorm. Ik heb weer het gevoel dat ik meedoe en van waarde ben. Dat is een heel belangrijk gevoel.’  

Op 27 maart geeft Koen, in samenwerking met BiblioNu, een lezing in ’t Gasthoês in Horst. De laatste kaartjes zijn beschikbaar via de website www.biblionu.nl  

Wil je meer weten over Koen of over het Syndroom van Usher? Bezoek de website van Stichting Usher Syndroom (www.ushersyndroom.nl) of de LinkedIn pagina van Koen.