DIT IS MISSCHIEN EEN STOMME VRAAG MAAR...

DIT IS MISSCHIEN EEN STOMME VRAAG MAAR...

De Mensenbieb is een landelijk concept wat voorkomt uit een wereldwijd concept, Human Library. Het principe van De Mensenbieb is dat bezoekers in gesprek gaan met een levend boek. In 20 minuten kunnen de lezers allerlei vragen stellen over het betreffende onderwerp van het levende boek.

Afgelopen zaterdag was de 2 e editie van De Mensenbieb in de bibliotheek Peel en Maas. Je raadt het al, ik was één van de twaalf levende boeken. Mijn thema was als vanzelfsprekend ‘Leven met het Syndroom van Usher’. Andere levende boeken waren onder andere een militair in actieve dienst met verschillende uitzendingen, een transgender, een pleger van huiselijk geweld, iemand met MS, een ex- gedetineerde en iemand met een chronische depressie.

Bij een lezing is er ook altijd de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Dit gebeurt gelukkig veelvuldig, maar mensen vinden het vaak moeilijk om in een groep iets persoonlijks te vragen. Nu was er volop de ruimte in deze één op één gesprekken tot het stellen van de vragen die ze wilden. Vaak hoorde ik: ‘Het is misschien een stomme vraag maar...’ Nee, het is geen stomme vraag, als jij dat wil weten is het geen stomme vraag. Er bestaan overigens wel degelijk stomme vragen. Zo heb ik in het verleden meermaals de vraag gekregen, wanneer ik met iemand ergens naar keek, ‘Wat zie je nu dan niet?’. Het was bijzonder om in vijf verschillende rondes vijf compleet verschillende gesprekken te hebben. Eenieder had met een andere reden ingeschreven. Bijzonder om ook het verhaal van vijf volstrekt onbekenden te horen.

Mocht je ooit de kans hebben om ergens deel te nemen aan De Mensenbieb, zeker doen! Voor zowel de lezer als het levende boek een bijzondere ervaring. Een reactie van een lezer: ‘Ik vond de Mensenbieb echt een megagoed concept en de uitvoering is ook echt geweldig! Een klein inkijkje in het leven van iemand anders, gesprekken die je normaal nooit zou hebben. Met elk gesprek verbreed ik mijn horizon en kennis over mensen. Geweldig!

Dit was er weer een voor in de boeken!

image.png