Over Koen

Over Koen

Koen Versleijen 

Verenigingsman, gezelschapsdier en vrolijke verschijning. Maar boven dit alles profileert hij zichzelf graag als een normale jongeman.  

Voor de eerste 25 jaar van zijn leven gold dit eigenhandig gecreëerd zelfbeeld vrij nauwkeurig, totdat een ziekte plots zijn leven volledig op de kop zette.  

Koen merkte dat een zwarte koker langzaam zijn gezichtsveld opslokte en na enkele medische testen wordt hij gediagnostiseerd met het syndroom van Usher. Een progressieve ziekte, niet te behandelen, waardoor hij uiteindelijk blind wordt. Daarnaast zorgt het syndroom ervoor, dat hij slechthorend is en blijft.

Foto van Koen met zijn dochter

Een enorm krachtig en mooi mens. Een mens dat gewoon mee wil doen én ook ‘gewoon’ meedoet!

Roy Bouten, wethouder Zorg en Welzijn Gemeente Horst aan de Maas

Foto van Koen, met een blindegeleidestok

De achteruitgang is dagelijks meetbaar en Koen ervaart continu de pijnlijke verliesmomenten. Hij moet stoppen met zijn werk als zorgverlener bij een woongroep waar hij met zorgbehoevende ouderen werkt, mag niet meer autorijden en tot overmaat van ramp eindigt zijn glansrijke voetbalcarrière bij het vriendenteam van Wittenhorst 3.  

Koen kan moeilijk omgaan met de gedwongen veranderingen en vecht voortdurend tegen een monster waar niet van te winnen valt. Enkele zware, depressieve maanden volgen. Niets lijkt te helpen, totdat hij een luisterend oor vindt bij een psycholoog. Koen leert het grote verlies te verwerken en haalt kracht uit de onvoorwaardelijke liefde voor zijn dochter, waardoor hij uiteindelijk voor het leven kiest. En vol overgave.  

Inmiddels heeft Koen een nieuwe passie gevonden in het geven van lezingen voor bedrijven, scholen, verenigingen en op evenementen. Tijdens deze rede vertelt hij openlijk over de acceptatie van het feit dat hij van zorgverlener zorgontvanger is geworden. Een enorme stap die gepaard ging en gaat met het ontdekken van angsten, falen, vaderschap, rouw, omgaan met pestgedrag, depressie, niet functionerende zorg en zelfhaat om hieruit uiteindelijk kracht te putten om alle tegenslagen te transformeren tot een hernieuwde levensvreugde.  

“Get busy living, or get busy dying” – Stephen King 

Foto van Koen tijdens één van zijn successen met Wittenhorst

Sinds januari 2024 is Koen ambassadeur van Stichting Ushersyndroom. De stichting 
heeft als doel meer bekendheid te genereren voor het relatief onbekende syndroom én 
geld in te zamelen om onderzoek te financieren. Jaarlijks steunt de stichting verschillende 
onderzoeken wereldwijd.

Koen komt als spreker op veel verschillende plekken en op die manier wil en kan 
hij het syndroom en de stichting meer bekendheid geven. 

Voor meer informatie over de stichting en welke onderzoeken zij op dit 
moment steunen, neem eens een kijkje op www.ushersyndroom.nl.